pondelok 27. mája 2013

Jablkovo-karamelové rezy

Tak na tento koláčik som veľmi hrdá. Je to také moje dieťatko, pretože som ho celý vytvorila sama od cesta až po krém. A ako vznikol? Asi tým najbežnejším spôsobom, akým môže nový recept vzniknúť. Prebytok nejakej domácej suroviny, ktorú je nutné nejakým zázrakom spotrebovať. U mňa ňou boli jablká. V ten rok sa nám ich urodilo obrovské množstvo a po fázach zavárania a nočného chrumkania prišlo na rad kulinárske majstrovanie. Poviem vám pravdu, nová lahôdka nevznikla hneď, ale postupným dopĺňaním raz jednej suroviny a potom odobratím ďalšej. Po pár takýchto fázach sa zrodil koláč, ktorý je u nás doma charakterizovaný ako ,,nekonečný´´. Nie preto, že by mal nejakú extra dlhú trvanlivosť, aj keď je pravda, že čím dlhšie stojí, tým je chutnejší a šťavnatejší. No jeho názov je odvodený od toho, že keď ho človek začne jesť a v blízkosti nie je nik iný, s kým by sa musel podeliť, je schopný ho zjesť až do nekonečna. V preklade, kým nevyčistí celý plech od poslednej omrvinky. Ale má aj iné kladné stránky. Nie je ťažký, či už na prípravu, alebo na žalúdok, potrebné suroviny zoženiete veľmi ľahko a je vhodný v každom ročnom období či už ako ľahký dezert alebo kráľovská maškrta, keď ho doplníte kvalitnou čokoládou a lístkom mäty. Tak šup-šup do bielenia jabĺčok, nech ho už máte na stole! 
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára